Penészmentesítés, mit tegyünk, hogy sikeresek legyünk?

Az energiatakarékosság előtérbe helyezésével sok otthonban beépítették  a műanyag, kiválóan záródó ablakokat, de a külső falakat nem, vagy nem megfelelően szigetelték le. A természetes páramentesítés megszűnésével a legtöbb otthonban problémát okot a penész megjelenése.   A magas páratartalom miatt a nedvesség a hideg belső falakon csapódik le, így elsődleges feladat a falak penészmentesítése.

Penészmentesítés előtti teendők

A penészmentesítés munkálatai minden esetben a szoba festésével zárulnak. Így a kezdeti teendők megegyeznek egy egyszerű festés előkészületeivel.  A szobában lévő bútorokat,  a padlót takarjuk le. Használjunk takarófóliát, melyet ragasztószalaggal rögzíthetünk a padlóhoz  vagy, ha lehetséges hullámpapírt is használhatunk. Penészmentesítéskor azonban a penész által termelt spórák nagy mennyiségben kerülhetnek a levegőbe. Meg kell tehát akadályozni, hogy a lakás többi részébe is eljussanak. Ezért a munkaterületet mindenképpen izolálni kell és ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy fóliával lezárjuk a szobát. A munkák végzése közben mindig szellőztessünk!

Megfontoltan válasszuk meg a penészmentesítéshez szükséges termékeket

Egyszerű, felületi penész esetén, a penész letakarítása után elég, ha csak lefestjük a falat. Ebben az esetben is penészölő anyagokat is tartalmazó festéket használjunk. A fertőzöttebb, makacsabb penésztelepeket is tartalmazó falak esetében, a megtisztítás után olyan impregnáló alapozót kenjünk fel, melynek dupla hatása is van. Nem gátolja a fal természetes légzését és hozzájárul a festék optimális tapadásához. Néhány termék vakolaterősítő hatással is bír, ezt a tulajdonságát a termék leírásában tüntetik fel. Ezen rendkívül gondosan előkészített falra is penészölő anyagot tartalmazó festéket kenjük, ezzel érjük el a végső hatást.

Életre szóló penészmentesítés, Ön is ezt szeretné, olvassa tovább!

A hatékony penészmentesítés elérésének feltétele, hogy megállapítsuk, hogy felületi penészről van-e szó, vagy súlyosabb a probléma. Ennek meghatározásához kaparjuk meg a festéket és amennyiben a tapadása jó, akkor szerencsések vagyunk, a falak kifogástalan állapotban vannak, a festés viszonylag új. Ekkor a kialakult penészt csak egyszerűen mossuk le és speciális penészgátló falfestékkel fessük le a falakat. Súlyosabb probléma esetén a penésztelepek eltávolítása után alaposan készítsük elő a falakat az újrafestésre

Penészmentesítés – hogyan kezdjük?

Penészmentesítéskor elsődlegesen a falakat kell előkészíteni a festésre. A penészgombák eltávolítása után a falakat tisztítsuk meg, ezzel minden piszkot, sószerű képződményt eltüntetünk. Ezt követően a göcsörtös falrészeket tegyük egyenletessé: kaparjuk, csiszoljuk át a felületet. Ha szükséges gletteljük át, ezzel érhetjük el a végleges sima felületet. Vannak olyan esetek, amikor már nincs lehetőség a fertőzött területek egyszerű javítására, mert a munkálatok közben a vakolat morzsolódik, porolódik. Ekkor sajnos el kell távolítani a sérült felületet és újra kell vakolni. Utolsó lépésként ajánlott penészölő, fungicid tartalmú alapozó felkenése a már előkészített falra, mert így biztosíthatjuk, hogy a későbbiekben nem alakulnak ki penésztelepek. Érdemes hozzáértő szakemberrel: festőmester, festékgyártó cég képviselőjével megbeszélni, hogy van-e szükség további kémiai eljárásra, vagy drasztikusabb beavatkozásra, mint pl. impregnálás, mélyalapozás, vakolaterősítés.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a penészgombák eltávolításakor körültekintően járjunk el, mert nagyon veszélyes, ha a penészt védőfelszerelés nélkül kezdjük el dörzsölni! Amikor a száraz penészt kaparással távolítjuk el, akkor a penészgomba spórái szabadon kerülhetnek ki a levegőbe. Ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek és lehetőséget adnak a penész ismételt elterjedésének. Tehát a munka végzésekor mindenképpen viseljünk olyan maszkot, mely elfedi az  orrunkat és a szánkat is, és a penészgombák lekaparása előtt áztassuk át a kezelenő felületeket.

 Tiszta, komfortos otthon, hogyan?

Ha elvégzi a fenti munkákat és a megfelelő anyagokat használja, és ezeken felül még a kiváltó okokat is megszünteti, akkor penészmentesítése sikeres volt, és biztos lehet abban, hogy többé nem kell foglalkoznia ezzel a problémával.

A penészesedés probléma széles körben elterjedt. Régi- és új építésű házak ugyanúgy érintettek, mint a családi házak, az ipari létesítmények vagy a sportlétesítmények. Minden köbméter levegőben ezerszámra találhatók penészgombaspórák, amelyek könnyen megtelepednek a nedves környezetben.
A penészgombák rendkívül igénytelenek, a növekedésükhöz csak egy kevés meleget és oxigént, viszont fényt nem igényelnek. A penészesedési problémák főleg télen lépnek fel, amikor a külső falak olyan erősen lehűlnek, hogy a vakolaton és a tapétán a légpára kicsapódik.
A penészesedést gyakran építési hiányosságok okozzák: repedések a külső homlokzaton, sérült tető, hiányzó védelem az eső ellen vagy olyan hőszigetelés, amelyik nem tudja ellátni funkcióját. A hőhidak, a növekvő nedvesség, a tökéletlen kiszáradás és a rosszul tervezett levegőcirkuláció penészgomba fertőzéshez vezethetnek a szigetelt ablakok, ajtók környezetében.

Egészség és penészmentesítés, Önt is érinthetik?

A penészfoltok a falon nemcsak rosszul néznek ki, hanem az egészséget is veszélyeztetik: Már egy kis mennyiségű penészgombaspóra is allergiás panaszokat válthat ki, nagyobb mennyiség akár a tüdőt is károsíthatja. A penészgomba allergia más allergiás tünetekhez hasonlít: nátha, kötőhártya-gyulladás, légzési panaszok fordulnak elő. Gyomor és bél panaszok, kiütések, ízületi fájdalmak, állandó fáradtság és fejfájás szintén allergiás reakciók lehetnek.
Magyarország lakosságának 16%-a szenved a penészgomba allergiától. Különösen veszélyeztettek azok, akik legyengült fizikai ellenálló képességgel rendelkeznek, náluk egy nagyobb koncentrációjú penészesdés akár fertőzést is  kiválthat. A penészgombák mérgező hatását nem zárhatjuk ki. Bizonyos gombafajták rákkeltő hatása is számottevő.

Penészmentesítés, nedvesség megszüntetése Protektor festékkel

Lakásának szellőztetését és fűtését mindenki maga szabályozza. Szakértők azt javasolják, hogy naponta többször, rövid időre teljesen nyitott ablakkal szellőztessünk. A helyiségeket a távollétünkben se hagyjuk kihűlni, a bútorokat ne helyezzük el nagyon közel egymáshoz, a szemeteseket rendszeresen ürítsük és tisztítsuk, a cserepes növények penészes táptalaját gyorsan távolítsuk el. Az építési hiányosságokat nem tudjuk ilyen egyszerűen orvosolni, a negatív hatásokat azonban tudjuk csökkenteni.
A rendkívüli tapadó-képességű kötőanyagból és a milliónyi apró kerámia-gömböcskéből felépülő kapilláris rendszer a felesleges nedvességet a falból kivonja, így megszünteti a penészgombák táptalaját. Elraktározza, majd elpárologtatja a nedvességet így szabályozza a helyiségek páratartalmát is egyben.

A beltéri penészmentesítő festék az összetevőiből eredően a levegő páratartalmát mindig az optimális 55 %- közeli szintre szabályozza. A festékből képződött bevonatban lévő kerámiarészecskék a falon a hőt egyenletesen oszlatják el. Az így létrejött kellemes klíma nemcsak az allergiásoknak és az asztmás betegeknek könnyíti meg a légzését.

A páralecsapódás így csökkenthető. Még az erős páraterhelésnek kitett helyiségekben, (konyhában, fürdőben, pincében vagy szaunában) is lehet a penészképződés előfordulásának kockázatát csökkenteni.

Azért, hogy a penészmentesítő festék maximálisan ki tudja fejteni hatását, a kezelendő felületnek penészmentesnek kell lennie. Ha már a penészgombák megjelentek, akkor ezeket mindenekelőtt szakszerűen el kell távolítani. Különösen allergiásoknak, legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek szakember segítségét kell igénybe venni.

A Protektor festék a penészmentesítés és a hőszigetelés eredményeképp egy kellemes és egészséges klímát teremt a lakóhelyében.

Felületet felhordás előtte több napig penészmentesíteni kell, folyamatosan nagy páraterhelésnek kitett helyiségekben gondoskodni kell a pára elvezetéséről.

A Protektor penészmentesítő festék árát könnyedén kiszámolhatja az alábbi kalkulátorral:

*FONTOS TUDNI a Protektor festék penészképződés gátlásáról: A Protektor falfesték beltérben csökkentheti a penészesedés újbóli előfordulásának kockázatát, csak tökéletesen penészmentesített felületre szabad felvinni. Nagy páraterhelésnek kitett helyiségek, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok esetében a penészesedés újból előfordulhat. Emellett megállapítható,  hogy az esetek nagy részében sikeresen tudja a penészesedés kialakulását gátolni, amit a mikrobiológiai vizsgálatok és a vevői visszajelzések is alátámasztanak.

**FONTOS TUDNI a Protektor festék energiamegtakarító képességeiről: A Protektor falfesték hővisszaverő képességén keresztül javíthatja az lefestett épület energetikai tulajdonságát, optimalizálhatja a meglévő falszerkezet hőszigetelő képességét. Referenciamérések észrevehető energiamegtakarításról számoltak be, ugyanakkor e helyen hangsúlyozni kell, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok jelentősen ronthatják a kedvező energetikai tulajdonságokat, akár teljes mértékben is kiolthatják azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + húsz =

Scroll to Top