Protektor kültéri falfesték műemlékjellegű épületen, Kaposváron

Egy század eleji épületet szerettünk volna kívülről leszigetelni, ám a homlokzat speciális kialakítása nem tette lehetővé, hogy a hagyományos hőszigetelési módszerek közül válasszunk. Így nekiláttunk feltérképezni, milyen más lehetőségeket vehetünk számba. A Protektor hőszigetelő festék bizonyult a legjobb döntésnek, mert ezzel a festékkel a homlokzat megőrizhette eredeti kinézetét, viszont a festékben lévő kerámiának köszönhetően a hőszigetelés mégis sikeres lett volna. Az időjárással pont nem volt szerencsénk, mert az első réteg felvitele után nagy esőzések következtek. Aggódtam, hogy ez megrongálja a még friss festéket, de szerencsére a Protektor rugalmasságának és jó tapadásának köszönhetően semmi baja nem lett. A második rétegnél is hasonlóan rossz volt az idő, még festés közben is eleredt párszor az eső, de a falon se folt, se semmi más elváltozás nem jelent meg. Nem csak magánemberként, de építészként is bátran merem ajánlani a Protektort.

Somogy megyében, Kaposváron használták a Protektor hőszigetelő kültéri festéket, a felhasználó véleménye:

1.) A fal előkészítésére felhasznált anyagok:

– meglévő homlokzatvakolat: színezetlen kőpor

– kőporvakolat lesimítása: Baumit Finom Vakolat külső

– vakolat glettelése: Weber 742 glett, vagy Rigips homlokzati glett fehér

2.) A homlokzati festés állapota:

– jelenleg 1 réteg került festésre ( bejáratnál műköves munka javítása szükséges, ezért a műkő csiszolásával keletkező por miatt a végleges festésre a műkő javítása után kerül sor, sajnos az időjárás gátolja a javítási munkát )

Tapasztalatok:

– festék színezése: a JUBOL homlokzat festék színezőjét használtuk, a falfelületen nem tapasztaltunk foltosodást

– az nagy esőzések nem kedveztek a homlokzat festésének, néha közben is eleredt az eső, de a festéknek nem ártott.

Az első réteg befejezése után kb. 3 órával jelentkező felhőszakadás sem ártott a festéknek.

A tél folyamán a fűtési energia csökkenését tapasztaltuk.

Üdvözlettel,

Barlai LajosÉpítészmérnök

(Kaposvár – Somogy megye)

 

Számolja ki most Ön is, hogy mennyibe kerül a műemlék épületek hővédelme speciális festékkel!

*FONTOS TUDNI a Protektor festék penészképződés gátlásáról: A Protektor falfesték beltérben csökkentheti a penészesedés újbóli előfordulásának kockázatát, csak tökéletesen penészmentesített felületre szabad felvinni. Nagy páraterhelésnek kitett helyiségek, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok esetében a penészesedés újból előfordulhat. Emellett megállapítható,  hogy az esetek nagy részében sikeresen tudja a penészesedés kialakulását gátolni, amit a mikrobiológiai vizsgálatok és a vevői visszajelzések is alátámasztanak.

**FONTOS TUDNI a Protektor festék energiamegtakarító képességeiről: A Protektor falfesték hővisszaverő képességén keresztül javíthatja az lefestett épület energetikai tulajdonságát, optimalizálhatja a meglévő falszerkezet hőszigetelő képességét. Referenciamérések észrevehető energiamegtakarításról számoltak be, ugyanakkor e helyen hangsúlyozni kell, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok jelentősen ronthatják a kedvező energetikai tulajdonságokat, akár teljes mértékben is kiolthatják azt.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + öt =

Scroll to Top